Feng shui takarítás

A sok elmélet után ez a rész egy kicsit közelebb hozza a Feng shui elméletének, filozófiájának alapjait a mindennapi életünkhöz. Kézzelfoghatóvá válik, a nyugati kultúrában felnövekvő embere számára érthető lesz sok olyan dolog, amit misztikumként kezelnek a keleti filozófiákkal kapcsolatban. Érthető lesz, hogy a sok ismeretlen, keleti fogalom lefordítható a mindennapi életünk elemeire, józan eszünket használva mi is megtapasztaljuk mindezeket saját életünkben. - Tértisztítás művészete

Harmonikusan élni a külső környezettel: itt könnyű lenne...   
A tértisztítással foglalkozó könyvek egy kicsit később kerültek a kezembe, mint a klasszikus Feng shuival foglalkozó szakkönyvek, Mindegyik lenyűgözött, valami meghatározhatatlan vonzalommal bilincselt magához, de egy kis hiányérzet mindig maradt bennem. Ezt a kis űrt töltötte fel érthető magyarázatokon alapuló elméletével a tértisztítás "művészete”, amely a Feng shuival együtt alkot kerek egészet.

Mi a lom?

A keleti filozófiák mindegyike azt tanítja, hogy az embernek harmóniában kell élnie belső világával és külső környezetével egyaránt. Önmagunk megismerésével harmóniába kerülhetünk bensőnkkel, környezetünk rendbetételével, rendben tartásával pedig harmonikus viszonyba kerülhetünk külső világunkkal. Környezetünkben és önmagunkban tartott alapos lomtalanítás ledönti az energiáink szabad áramlását akadályozó energiatorlaszokat. Fontos tudni, mit is jelent a lom. Mindenki másképp fogalmazná meg a lom fogalmát, de az tudvalevő, hogy a nyugati ember mindíg többre vágyik. Olyan dolgokkal veszik körbe magukat, olyan pillanatnyilag felesleges dolgokat vásárolnak meg. Holott ha egyre több dolgot próbálunk életünkbe belepréselni, következményként stressz, idegesség és zaklatott élet lesz a "jutalmunk”. Hogyan szabadulhatunk meg ezektől a minket gyengítő energiáktól? Hát tértisztítással.

Lomtalanítás Buddha nyugalmával
A tértisztítás pedig két szóba összefoglalva nem más, mint takarítás és lomtalanítás. A Feng shui elméletének é gyakorlatának mindennapi életünkben való alkalmazásának alapfeltétele, hogy megszabadulunk az életünkre rátelepedő szeméttől és lomoktól, megfelelő teret biztosítva az új és friss energiák áramlásának. A keleti orvoslásban a beteg embert a gyógyítás előtt megszabadítják a testében felgyülemlett méreg– és salakanyagoktól. Csak a tiszta és blokkoktól mentes energiapályákon áramolhat a gyógyító és éltető energia. Ugyan ez a szemlélet alkalmazható lakásunkban és a közvetlen környezetünkben is. Amit szinte minden háziasszony, de a család összes családtag természetes tevékenységként hetente legalább egyszer, de lehet hogy többször is megtesz, az a takarítás. A takarítás célja a fizikai szennyeződések eltávolítása, a tisztaság megteremtése. Egy-egy alapos nagytakarítás után – hagyományosan karácsony és húsvét idején – törekedni kell a kialakult rend és tisztaság megtartására. A sarkokba, repedésekben összetorlódott kosz megrekeszti az energiákat, rossz szagot árasztanak, tehát amikor alaposan kitakarítjuk lakásunkat, a friss illat nem csak a tisztítószereknek köszönhető, hanem a szabadon áramló, éltető energiáknak is. A lomtalanítás a következő fontos lépés. A lom fogalma mindenkinek mást és mást jelent. De azt tudni kell, hogy a feleslegesen tartalékolt, "valamire még jó lesz” tárgyak a múltunkba húznak vissza. Világosan kell látnunk, hogy a múlt lezárásával, a dolgok, emlékek elengedésével új lehetőségekkel, pozitív energiákkal ajándékozzuk meg magunkat. Az építő energiák nyitottá tesznek bennünket önmagunk és a körülöttünk élők felé egyaránt.

Régi ruci: ki vele!

Gondolom már mindenki tapasztalta önmagán, hogy akár költözködéskor, vagy csak valami sugallatra hallgatva alapos rendrakásba kezdett. Hihetetlen mennyiségű holmitól, kacattól, felesleges csecsbecsétől szabadulhatunk meg egy-egy ilyen takarítás nyomán. Ám ez nem megy olyan egyszerűen és gyorsan. Érdemes például a gardróbszekrényünket szemügyre venni, mivel képesek vagyunk régen kinőtt ( a sajnálatos tényeket figyelembe véve leginkább kihízott ! ), vagy rég divatja múlt holmikat tárolni. Ezzel saját magunkat is áltatjuk, hogy valaha még hordani fogjuk rég szeretett darabjainkat. A divat sem változik olyan gyorsan, hogy 20-25 évig foglalják divatjamúlt ruháink az értékes helyet szekrényünkben. Ha képesek voltunk ruhásszekrényünk kiselejtezésére, próbálkozhatunk a lakás többi részével is, szépen lassan, mindenre kiterjedőben. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy egyre jobban megy a selejtezés, és érdekes, sőt szinte megmagyarázhatatlan módon szinte minden hónapban találok szekrény mélyén, polc tetején, sarokban olyan dolgokat, amelyek "kikívánkoznak” otthonunkból. A selejtezést mindenki a saját holmijai között végezze el. Ezzel tiszteletben tartjuk a családtagok személyiségét. Saját gyermekeim már abban a korban vannak, amikor egy kis tépelődés után, de saját maguk ki tudják azokat a már rég nem használt játékokat választani, amiket aztán saját maguk visznek át az óvodába a régi óvónénijeik csoportjába járó kisgyerekeknek. Karácsonykor pedig szegény gyermekek javára tartott gyűjtésbe adtak be szeretettel általuk már nem használt ruhadarabokat.

Érdemes a selejtezés megszervezésére időt szánni, ütemtervet készíteni, hogy nem fáradjunk túlságosan bele a munkába. Egy-egy nagyobb rész elvégzése után meg is jutalmazhatjuk magunkat olyan dologgal, amire már régóta vágytunk.

Az előszoba tágassága a kintről jövő energiákat tereli be a lakásba
Ágyneműtartóban rekedt energia

Kezdjük a munkák áttekintését a lakás bejáratánál. A főbejárat a külvilághoz való hozzáállásunk kifejezője. Ha barátságos és hívogató, akkor a hozzánk látogató ismerősök, barátok már a bejáratnál jó hangulatban léphetnek lakásunkba.Az előszoba tágassága a kintről jövő energiákat tereli be a lakás többi részébe. Az előszobával a probléma az lehet, hogy a levetett cipők és használaton kívüli ruhaneműk felhalmozódnak a fogason, illetve a cipősszekrényben. Ruháinkat évszakonként vegyük elő, és ha levetettük, tegyük rögtön a helyére. A cipők elrendezésére különös gondot fordítsunk. Mivel cipőnkkel egész nap az utcákat járjuk, talpukon a legpiszkosabb energiák lenyomata marad. Minél többször lépünk lakásunkba utcai cipővel, annál gyakrabban kell takarítanunk, hogy otthonunkat megvédjük a zavaró energiáktól. Lábbelieinket is érdemes teljes elhasználódásuk előtt kiselejtezni. A hálószoba pihenésünk helyszíne, tehát itt fokozottan ügyelni kell a megrekedt energiák felszabadítására, amelyek az ágy alatt, és az ágyneműtartóban keletkezhetnek. Az ágy alatti porcicák, a lomtárnak használt ágyneműtartó pihenésünk minőségét rombolja. Gyakran cserélt ágynemű és szellőztetés megteremtheti a jó közérzetben eltöltött pihenés feltételeit. Pihenésünk minősége életminőségünkre is kihat!

Tisztogassunk a teraszon is - Környezettisztítás

Ha már a lakás különböző részeiben rendet tettünk, érdemes az autónk állagát is megvizsgálni, illetve az igazi női táska rendetlenségét megszüntetni. Saját magamon is tapasztalom, amit gyerekkoromban az anyukámnál sehogyan sem tudtam megérteni: pénztárcám rövid időn belül megtelik mindenféle cetlivel, feljegyzéssel, ami szépen lassan kiszorítja a pénztárca valódi tartalmát… Érdemes tehát ott is rendet tenni, hogy csak papírpénzeink töltsék ki a tárcánkat.

A "lomtalan” környezet által megteremtett új életünk nagyon sok olyan lehetőséggel ajándékoz meg bennünket, amire talán régebben még gondolni sem mertünk. Nyitottabb lélekkel állhatunk neki a Feng shui tanításainak megújult környezetünkben való alkalmazásához: tartsuk fenn a megalkotott rendezett környezetet, próbáljuk meg otthonunkat rendszeresen tisztasági festéssel felújítani, ügyeljünk a lépcsők állapotára, mert ezek viszik fel és le az éltető energiákat. Gondosan ügyeljünk lakásunk színeire. Ezek ideális állapotban saját elemünket erősítik, ezzel segítve pozitív energiákkal bennünket. Lehetőségünkhöz mérten az öt elem megfelelő arányban és mennyiségben képviseltesse magát az otthonunkban alkalmazott bútorok, textíliák és felhasznált anyagok között.

stat