Szilveszter Európában

Ne foglaljon szállást a világ túlsó felén, kövessen minket, és pillantsunk bele együtt a szilveszteri szokásokba. Szinte mindegyik arról szól, hogyan lehet biztosítani, hogy a következő évben ne hagyja el az embert a szerencse.

Lengyelországban az ünne neve St Sylvester's Eve. A név I. Szilveszter pápa legendájához köthető, aki börtönbe zárta a Leviathan nevű sárkányt, aki állítólag csak minden ezredik év első napján tud megszökni. Akkor elpusztítja a Földet és az embereket, és lángba borítja az eget. Mivel az év első napján nem semmisült meg a Föld, nagy örvendezés volt, és ettől kezdve Szent Szilveszter napjának hívják az eseményt.

Bővebben: Szilveszter Európában

Barcelona

Barcelona a leggazdagabb, saját nyelvvel és kultúrával rendelkező spanyol régió, melynek Katalónia (Catalunya) a székhelye. Nevét a hadvezér Hamilcar Barca-ról kapta. A kikötőváros már az ókorban nagy szerepet játszott a Földközi-tenger kereskedelmében és ezt a pozícióját mind a mai napig megtartotta. 1137-ben az Aragóniai Királyság része lett. A kasztíliai és aragóniai királyság egyesítése után (1479) Spanyolország részévé vált. Barcelonában a 17. századtól erős, a mai napig élő szeparatista mozgalom bontakozott ki. Ez az ország gazdaságilag és iparilag legfejlettebb területe. Itt termelik a nemzeti össztermék 20%-át. A katalánok igazságtalannak tartják, hogy nekik kell megtölteniük az államkasszát. Mára elérték, hogy önrendelkezési joguk legyen, de nem váltak teljesen önállóvá.

Bővebben: Barcelona

stat