Szilveszter Európában

Ne foglaljon szállást a világ túlsó felén, kövessen minket, és pillantsunk bele együtt a szilveszteri szokásokba. Szinte mindegyik arról szól, hogyan lehet biztosítani, hogy a következő évben ne hagyja el az embert a szerencse.

Lengyelországban az ünne neve St Sylvester's Eve. A név I. Szilveszter pápa legendájához köthető, aki börtönbe zárta a Leviathan nevű sárkányt, aki állítólag csak minden ezredik év első napján tud megszökni. Akkor elpusztítja a Földet és az embereket, és lángba borítja az eget. Mivel az év első napján nem semmisült meg a Föld, nagy örvendezés volt, és ettől kezdve Szent Szilveszter napjának hívják az eseményt.

Szicíliában az evést is a szilveszterhez kapcsolják. Azt mondják, aki lasagna-t fogyaszt ezen a napon, szerencsés lesz, aki viszont például makarónit, semmi jóra nem számíthat. Spanyolországban amikor éjfélt üt az óra, az emberek minden egyes ütésre megesznek egy szem szőlőt, ami szerencsét hoz az újév minden egyes hónapjára. A szőlőszemeket néha borral is lemossák. Azért, hogy ezt mindenki megtehesse, még a mozifilmet és a színházi előadásokat is félbeszakítják. Hasonló szokás él Portugáliában is, azzal kiegészítve, hogy ott a gyerekek házról-házra járnak karácsonyi dalokat énekelve. Cserébe finom falatokat vagy kisebb ajándékokat kapnak.

Január 1. fontos dátum Görögországban, jóllehet ott nem ez az új év első napja. Ekkor ünneplik viszont Szent Bazil, a görög ortodox egyház egyik megalapítóját. Kedvességéről és a szegényekhez való nagylelkűségéről ismert. A hagyomány úgy tartja, a szilveszter utáni napon halt meg. Ilyenkor sütnek egy különleges újévi kenyeret, amelynek a tésztájában elrejtenek egy pénzdarabot. Az első szelet Jézusé, a második a családfőé, a harmadik pedig a házé. Ha ebben a szeletben van a pénz, korán jön a tavasz a következő évben.

A rómaiak úgy készülnek a January Kalends nevű újévi ünnepségre, hogy mécsesekkel és zöld növényekkel feldíszítik a házaikat. Az ünnepség három napig tart, és közben az emberek jól kiválasztott ajándékot adnak egymásnak. Például édességeket vagy mézet, hogy a következő év is édes és békés legyen, vagy pedig aranyat és ezüstöt, hogy jólétet hozzon.

stat