Barcelona

Barcelona a leggazdagabb, saját nyelvvel és kultúrával rendelkező spanyol régió, melynek Katalónia (Catalunya) a székhelye. Nevét a hadvezér Hamilcar Barca-ról kapta. A kikötőváros már az ókorban nagy szerepet játszott a Földközi-tenger kereskedelmében és ezt a pozícióját mind a mai napig megtartotta. 1137-ben az Aragóniai Királyság része lett. A kasztíliai és aragóniai királyság egyesítése után (1479) Spanyolország részévé vált. Barcelonában a 17. századtól erős, a mai napig élő szeparatista mozgalom bontakozott ki. Ez az ország gazdaságilag és iparilag legfejlettebb területe. Itt termelik a nemzeti össztermék 20%-át. A katalánok igazságtalannak tartják, hogy nekik kell megtölteniük az államkasszát. Mára elérték, hogy önrendelkezési joguk legyen, de nem váltak teljesen önállóvá.

A Földközi-tenger partján létesült 4 millió lelket számláló, csodálatos metropolist minden évben turisták tízezrei keresik fel. Barcelona számos történelmi emlékkel rendelkezik: középkori városmagja mellett római műemlékek és modern épületek állnak. Itt rendezték a 1888-as és a 1929-es Világkiállítást, 1992-ben az Olimpiai Játékokat. A város szülötte volt: Pablo Picasso, Miró és Antonio Gaudí.

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa. 20 km-nyi területe három fő részre bontható. 1. a Montjuic és környéke, 2. az Eixample, 3. az Óváros.

A Montjuic és környéke
A városnézés jó kiindulási pontja az esti fényben felejthetetlen látványt nyújtó Placa Espanya, ahonnan mozgólépcső és függőkabin visz fel az Olimpiai Játékok színterére. A hegy tetején lévő 173 m magas kilátóból szemügyre vehetjük a sportlétesítményeket és az egész várost. Itt található a modern és hagyományos elemeket mesterien ötvöző Olimpiai Stadion és a hasonló elvek alapján épült kupolás Palau d'Esports Sant Jordi. Az Institut Nacional de Educació Fisican-on (Sportegyetem) ókori hatások érvényesülnek. A városrész számos palotát (Palau de la Metallúrgia, Palau de la Congressos, Palau d'Alfons) tudhat magáénak. A Palau Nacional az 1929-es Világkiállítás főépülete volt, ma nagyszabású katalán művészeti kiállításoknak (Museu d'art De Catalunya) ad otthont. A palota melletti téren esténként különleges műsorban lehet részünk. A szökőkutakat színes fényekkel világítják meg, melyhez zenét is komponáltak: úgy tűnik, mintha a vízsugarak a muzsikára táncolnának. Ha ennyi szépség nem lenne elég, a városrészben még megnézhetjük a Poble Espanyolt, a spanyol falut, mely homlokzatain a leghíresebb spanyol épületek bevált elemeit alkalmazza újra. Az utcákon kézművesek dolgoznak, akiknek a munkáit meg is vásárolhatjuk.

Az Eixample
A városrészt 1960-tól Ildefons Cerdá tervei alapján párhuzamos utcákkal rendezték. A Passeing de Gracia-n található a Casa Mila. A különleges lakóházat Antonio Gaudí, a katalán modernizmus leghíresebb képviselője tervezte, aki hullámzó homlokzattal, kovácsoltvas erkéllyel látta el az épületet.
Szintén a nagy építész tervezte a Barcelona észak-nyugati csücskében található Parc Güell-t, mely eredetileg egy rendhagyó külsejű, barátságos előváros lett volna. A 60 tervezett lakásból végül csak kettő készült el: s-vonalakkal, kontrasztos, vidám színekkel, mitológiai motívumokkal, mozaikokkal. Az épületekre ránézve az érzésünk támad, hogy mézeskalácsból vannak, amelybe akár bele is haraphatnánk. A park egyik legismertebb köztéri figurája a vidámságot sugárzó sárkányfigura.
A máig épülo Sagrada Familia (a Szent Család templom) az építész mély vallásosságáról tanúskodik. Ez Barcelona jelképe és ékköve. A pálmafákkal övezett műemléken a művész 1884-tol haláláig dolgozott. A ko merevségét meghazudtoló habos, domborulatos oromzat Krisztus születésének történetét meséli el. A templom számos, gazdagon díszített tornya a mediterrán ég felé nyújtózkodik, egyéni arculatot adva a barcelonai városképnek. Mindhárom előbb említett emlékmű a Világörökség része. Gaudí további művei a belül is rendkívül egyéni Casa Batló, a Casa Vicens, a Pavellons de la Finca Güell, a Colegi de les Teresianes, a Casa Calvet, a Torre Bellesguard, és a Güell család számára épített jókora bérház (Palau Güell), a művész első munkája, melyek kinézetét nem lehet szavakkal leírni. Élőben kell megtekinteni!
A Mercat Concepció az Eixample-t ellátó, sürgő-forgó gyümölcs- és zöldségpiac. A Boulevar Rosan hangulatos kis üzletekben vásárolhatunk.

Az Óváros (Ciutat Vella)
Barcelona városközpontja a La Rambla, a Ronda De Sant Pere és a Parc de la Ciutadella által határolt területen fekszik. Délrol a kikötő szegélyezi. A területet gótikus lakóházak és pompás paloták színesítik. A lélegzetelállító méretekkel ellátott Catedral Le Seu (Le Seu katedrális) a 14. századból származik. A gótikus remekmű 29 kápolnával rendelkezik. Ezek egyikének különös szökőkútja, az Ou com balla, melynek vizén egy kőtojás lebeg. A Santa Maria Del Mar templom a katalán gótika egyik remekműve. Rozettás nagy ablakát és festett üvegablakait feltétlen vegyük szemügyre! Barcelona legmagasabb pontján emelték a Temple Expiatorit (Engesztelés temploma). A szomszédos obszervatórium meglátogatása hasznos tudással gazdagít.
A Placa de Sant Jaume, volt római piac, melynek egyik oldalán az Ajuntament, másik oldalán a Generalitat áll. A casa de La Cituat (Városháza) neoklasszicista stílusban épült. Belsejében gazdagon díszített termek, szobrok, pompás lépcsőház található.
A Generalitat középkori palota a katalán kormány székhelye. Udvara gót stílusban épült, hogy egy csinos narancsligetet vegyen körül. Harangtornya minden nap déli 12 órakor haragjátékot játszik. A forgatagos La Rambla-n sétálva Kolombusz Kristóf szobra ( Monument Colom) mellett haladunk el. A genovai Kolumbusz Kristóf, az Újvilág felfedezője ebben az országban halt meg. Utazásaiban a spanyol királyi pár: Izabella és Ferdinánd támogatta őt. Ok biztosították számára híres hajóját, a Santa Mariat és az 50 fos legénységet. Az 50 m magas monumentális vasoszlopot véges-végig allegorikus figurák borítják, a talapzaton pedig egy sor dombormű a felfedező életének, és útjainak fontosabb állomásait mutatja be. A tetején Kolumbusz Kristóf 8 m magas bronzszobra áll. Kilátójába lifttel juthatunk el. A sugárút mentén található a Mercat de saint Josep hatalmas élelmiszerpiaca és az Antik Hospital de la Santa Creu 20 tagból álló mudejár épületegyüttese. A sétálgató turista az utcai művészek portékájából is válogathat. A Mercat de Boquería (pékség) finom péksüteményekkel szolgál. A legendák szerint, ha az utazó a mutatós Font de Canaletes (Canaletes szökokút) vizéből iszik, egyszer még biztosan visszatér a városba.
Pihenésképp tegyünk egy kitérőt a Parc de la Ciutadella-ba, mely nemcsak szép, de állatkertje és csónakázó tava kitunő szórakozást kínál a gyermekeknek is.

A Barcelonaiak szeretnek ünnepelni és mulatozni. Január 6-án a ?Három Királyok? (Reis Mags) érkeznek a városba. A körülöttük kialakuló nagy felvonulás az év jókedvű kezdetét biztosítja. Áprilisban Kortárs Zenei Fesztivált és Nemzetközi Színházi Szemlét tartanak. Április 23., a város védőszentje, Szent György és a szerelmesek napja. A férfiak könyvet, a nők vörös rózsát kapnak kedvesüktől. A nyári napfordulót tűzijátékkal, utcabállal köszöntik. A Nemzetközi Filmfesztivál június közepétől a hónap végéig tart. A Barcelonai Nyári Fesztivál keretében több helyszínen bonyolítanak kulturális programokat, az ókori görög színház szellemében. Az október és a november a Jazz hónapja (Nemzetközi Jazzfesztivál). December közepén jászolt állítanak fel a Barcelona katedrálisa melletti téren. A metropolis hatalmas vidámparkja, a La Muntanya Mágica az egész család számára kellemes szórakozással kecsegtet. A kikötő fölött függővasút közlekedik.

A katalán konyhaművészet sokszínűségéről vált híressé. A hangulatos vendéglők, kiskocsmák jóízű ételeket és borokat kínálnak. Kedvelt ételkülönlegesség a halfélékből készített suquets de pescado és a zarzuela de mariscos, a kagyló fűszeres szószban, de a legnépszerűbb csemege a disznóporc. Titkos recept alapján készül a helyi specialitás, a romesco. Étkezéseinkhez ízletes katalán borokat választhatunk. A legtöbb az itt termett cavából (habzóbor) fogy. Kóstoljunk meg egy kupica Barcelonában gyártott brandyt (Torres Diez! Jó étvágyat!)

Nem ismerjük meg Barcelonát anélkül, hogy kávézóteraszainak egyikén ne üldögélnénk néhány órát, vagy nem vennénk részt éjszakai életében akár csak egy alkalom erejéig is.

Varieték, mulatók, diszkók, koktélbárok (Xampanyetía) tucatjai várják az érdeklodőket. De akik kulturális élményekre vágynak ellátogathatnak a Mercat de Les Flors és a Theatre Grec (Grec Színház) egy-egy előadására, vagy Santa Maria del Mar egy egyházzenei koncertjére.

Ha múzeumot, galériát szeretnénk látogatni Barcelonában, erre számos lehetoség adódik. A Museu Etnológic (Etológiai Múzeum) számos tárlatot rejt magában, a Museo d'Historia De La Ciutat a város történelmével ismertet meg minket. A Fundació Miró a kortárs művészetek széleskörű gyűjteménye, melyben természetesen az alapító, névadó tárlata is helyet kapott. A Museo Picasso a Carrer Montcada-n jelentos értéket képvisel. Picassó alkotásait a Palau Castelletben helyezték el. A legismertebb itt megnézhető képe a Harlequin. A természetet hozza közelebb hozzánk a Museo De Zoologia (Zoológiai Múzeum), mely a Lluís Doménech i Montaner tervezte Castell de la Ciutadella-ban kapott otthont.
Barcelona számos kulturális létesítményt tudhat magáénak. A Centre D' art Santa Mónica tárlatairól-, a Centre De Cultura Contemporánia de Barcelona ezeken kívül szemináriumairól, kurzusairól vált híressé. A Fundació Tápies a kortárs művészet központja.

50 km-nyire fekszik Barcelonától a kolostoráról híres Monsterrat (Szent-hegy). A tájból több mint 1200 m-re kiemelkedő homokkőtömbön afféle zárt kisvárost alkotva egy szép kolostor és egy bazilika áll. Ezutóbbiban őrzik a Szent Lukácsnak tulajdonított, La Morenita elnevezésű alkotást, amely állítólagos csodatévo hatása miatt zarándokok tízezreit vonzza a városba. A bazilikában a kristálytisztán éneklő, La Escolanía kórus 8-14 éves fiai naponta koncerteznek. A kolostor otthonos szobáiban meg is szállhatunk.

E feltétlenül ajánlott kirándulás után pedig napozzanak, fürdőzzenek Katalónia bézs színű homokos tengerpartján (Costa Brava, Costa Dorada)! Barcelonából autóskomppal eljuthatunk Palma de Mallorcába, Ibizára és a Kanári-szigetekre is. Mindezeken a csodálatos helyszíneken élvezzük ki az energiával és élményekkel feltöltő mediterrán nyarat!

stat