Nem hiánycikk az OBU

Az OBU  - On Board Unit, magyarul fedélzeti egységet jelent. A kifejezéssel főképp a közlekedési kommunikáció során találkozhatunk. Maga a rendszer két részből tevődik össze, egy back end és egy front end részből. Az OBU lényegében a front-end rész, arra hivatott, hogy folyamatosan információt közöljön a back-end résszel. A kommunikáció történhet GPS, URH vagy mobil kommunikációval is, illetve a mai egységek akár ezeket egyszerre tudják. A back-end részt magát a központi fogadó számítógépet, illetve informatikai rendszert értjük.

A magyar közutak kapcsán egyre többet találkozhatunk az OBU kifejezéssel, mivel hazánkban is bevezetése kerül július 1-től az elektronikus útdíj (e-útdíj) rendszer. Ez a megoldás minden 3,5 tonnánál nehezebb  kettő, három és négy vagy annál nehezebb tehergépjárművet érintő változás. Az e-útdíjban ezek a járművek (hazai és a tranzit forgalom is) használat arányos és a környezetterheléstől függő díjat kötelesek fizetni szinte az összes, számukra engedélyezett útvonalon a városok határain kívül. Maga a rendszerben kétféleképpen lehet megfizetni a díjat, vagy egy előre megváltott szakaszjeggyel vagy egy OBU fedélzeti egységgel. 

Az OBU fedélzeti eszköz lényegében egy folyamatos helymeghatározást és adattovábbítást biztosít, mivel GPS alapon működik, de az adatokat mobil adatkommunikáció (SIM) során továbbítja a back-end rész felé. A back-end részt az ügynevezett bevallási közreműködők üzemeltetik, akik az e-útdíj rendszer üzemeltetője, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felé továbbítják az adatokat valós időben. Az így megkapott adatokkal kerül meghatározásra a fizetendő díj, amelyet az igénybe vevő számlájáról azonnal kiegyenlítenek. Az OBU eszközökből létezik fix telepítést igénylő és szivargyújtóra csatlakozható mobil eszközök is.

Jelenleg a hazai piacon az e-útdíj bevalláshoz kevés OBU egységből lehet még választani, az egyik ilyen az OBU S900-as modell. A szerkezet a mobil, szivargyújtóra csatlakozható eszköz, amely alkalmas a valós idejű elektronikus útdíj bevallására. Az egység egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tengelyszámot is lehet rajta állítani, így azok számára is megoldást jelent, akik pl. pótkocsival is közlekednek. Az a modell 8 nyelven képes megjeleníteni a kijelzőén az adatokat, illetve a számla egyenlegéről is tájékoztatást nyújt az autó vezetőjének. A jelenlegi forgalmazó elmondása alapján az OBU S900 eszközt egyelőre folyamatosan lehet kapni, vagyis nem hiánycikk, de kérdéses, hogy ez a július 1-je felé közeledve is így marad-e.

stat